Diabetes
Diabetes is een veel voorkomende welvaartsziekte. In de volksmond wordt het ook wel suikerziekte genoemd. Dit houdt in dat je bloedsuiker te hoog is. Dit heeft twee verschillende oorzaken en daarom is diabetes te verdelen in 2 verschillende types. Je hebt diabetes type 1 en diabetes type 2.
Suikerziekte naar leeftijd en (over)gewicht, 2004–2006
Diabetes type 1 ontstaat door een fout in het lichaam, waardoor de alvleesklier geen insuline meer aanmaakt. Diabetes type 1 is dan ook een auto-imuunziekte, dit houdt in dat je afweersysteem een fout maakt. Normaal gesproken ruimt je afweersysteem alleen ziektes op, maar bij diabetes type 1 maakt je lichaam de cellen die in je alvleesklier zitten, die insuline aanmaken kapot. Mensen die aan diabetes type 1 lijden, moeten daarom insuline spuiten. Deze mensen moeten elke dag berekenen hoeveel insuline ze moeten spuiten als ze iets gaan/hebben (geg)eten. Insuline spuiten is tot nu toe de enige behandeling voor diabetes type 1.
Diabetes type 2 is de meest voorkomende type diabetes in Nederland. Negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2, zegt het diabetesfonds. Diabetes type 2 houdt in dat je lichaam nog wel insuline aanmaakt, maar te weinig. Ook reageert het lichaam niet goed op de insuline, dit wordt ook wel insulineresistentie genoemd. Als het lichaam te weinig insuline bevat, blijft de bloedsuiker-waarde te hoog. Diabetes type 2 ontstaat vaak door overgewicht. Wie gezond leeft heeft minder kans op diabetes type 2. Daarom wordt diabetes type 2 vaak eerst behandeld met leefstijladviezen. Denk aan gezonde voeding, meer bewegen en afvallen. Pas als dit niet goed uitpakt gaat men over op medicatie.
Diabetes valt niet echt te voorkomen, alleen heb je een kleine kans op diabetes type 2 als je gezond leeft.
Diabetes type 2 kan veel gevolgen hebben, hieronder staat een link naar het diabetesfonds met een lijst van gevolgen:
https://www.diabetesfonds.nl/artikel/gevolgen-van-diabetes-type-2