Obesitas
Obesitas is een veel voorkomende welvaartsziekte in ons kleine landje. Volgens het CBS had in 2012 ruim 30% van de bevolking van 4 jaar en ouder matig overgewicht. 10% van deze groep had last van obesitas. Obesitas is eigenlijk een vorm van overgewicht, je hebt obesitas als je BMI hoger is dan 30 kg/m2. Ook is in het onderstaande tabel te zien dat de aantallen gedurende de jaren toenemen.
Matig en ernstig overgewicht, bevolking van 4 jaar of ouder
Enkele oorzaken van obesitas kunnen zijn: energie-rijk eten, weinig bewegen, stress, onderliggende ziektes, eetstoornissen en genetische aanleg. Maar de meeste van de oorzaken zijn te beïnvloeden. Dit is dus een voorbeeld van een welvaartziekte die met een gezonde leefstijl te voorkomen is. Verhelpen kan ook wel met een gezonde leefstijl, maar dan ondergaan de meeste toch eerst een operatie. Voor bijvoorbeeld een maagband of een gastric bypass.
Gevolgen van obesitas lopen erg uiteen. Vaak komen uit de obesitas ook nog andere ziektes voort, zoals diabetes, hypertensie en hypercholesterolemie.
Verder lijdt obesitas vaak tot het achteruit gaan van het kwaliteit van leven, veel dagelijkse activiteiten kunnen moeilijk, pijnlijk of zelfs onmogelijk worden. Ook krijgen obese mensen vaak last van een laag zelfbeeld en depressies.
Enkele oplossingen voor obesitas zijn:
- een maagband
- een gastric bypass
- een gastric sleeve
Deze operaties hebben alleen nut, als je vervolgens ook een gezonde leefstijl aanhoudt. Dat houdt dus in; genoeg groente en fruit eten, niet roken en geen alcohol drinken. Verder is beweging ook erg belangrijk. Elke dag een half uur bewegen is al voldoende, denk hierbij aan wandelen, dansen of zelfs stofzuigen.